Un subiect destul de des dezbatut in cadrul asociatiilor de proprietari este legat de instalarea repartitoarelor de costuri, ori montarea unor contoare pentru masurarea energiei termice (popular numite si gigacalorimentre). Haideti sa vedem despre ce e vorba in ambele variante, astfel incat sa puteti opta pentru solutia care vi se potriveste mai bine.

Contoarele de energie termica sunt mai pe intelesul tuturor, la modul ca se monteaza un singur contor la nivel de apartament si acesta poate fi citit si interpretat usor de catre oricine.
Insa… din punct de vedere tehnic, montajul unui contor de energie termica presupune ca in apartament sa existe o instalatie amplasata pe orizantala. Adica, la nivel de apartament, trebuie sa intre o singura teava (tur), care sa alimenteze toate radiatoarele din apartament si sa se intoarca tot o singura teava (retur). Majoritatea cladirilor din Romania nu au o astfel de instalatie.
Daca va ganditi sa faceti o investitie in schimbarea instalatiei de incalzire cu una pe orizontala, trebuie sa aveti in vedere si deranjul care se face in fiecare apartament, avand in vedere ca fiecare incapere care are un radiator va avea coloane amplasate (cel mai probabil) pe perete si se va gauri pentru coloane.
Iar daca sunteti decis sa acceptati investitia si deranjul, ori deja instalatia existenta este pe orizontala, cea mai buna solutie pentru dumneavoastra este contorul de energie termica.
In cazul instalatiilor cu distributie pe verticala, asa cum sunt majoritatea blocurilor din Romania, pentru masurarea consumului de energie termica, singura solutie ramane repartitorul de costuri.

Repartitorul de costuri pentru incalzire nu presupune o investitie mult mai mica, ne fiind necesara modificarea instalatiei existente, insa, presupune un mod de calcul putin mai complex, avand in vedere ca masurarea si calculul se face la nivelul fiecarui radiator instalat.
De notat este faptul ca si contoarele individuale, in cazul in care masoara un consum dupa contorul de bransament montat la limita de proprietate (adica nu exista cu contract de facturare individuala incheiat la nivelul fiecarui apartament), are regim de repartitor de costuri si pentru prepararea apei calde, respectiv energia termica utilizata pentru incalzire, calculul presupune o autorizatie emisa de catre ANRSC / ANRE.
In cazul in care sunteti interesat, sistemul de calcul il avem descris in acest articol.
[…] cum am explicat in articolul precedent, contorul de apartament pentru energie termica sau centrala termica de apartament presupune o […]