Posibil sa aveti montate repartitoare de costuri, ori planificati instalarea acestora, si va intrebati cum anume se face calculul cu aceste echipamente. Haideti sa vedem varianta pe scurt, pe intelesul tuturor!

In primul rand trebuie stiut ca modul in care se face calculul trebuie sa fie similar la orice firma prestatoare si este stipulat in Ordinul 343 / 2010. Asa cum am enuntat mai devreme, vom explica succint modul de calcul in acest articol, iar daca doriti sa intrati in detalii, fiecare formula de calcul este prezentata in Ordinul 343 / 2010.
Consumul de energie termica, calculat dupa repartitoare de costuri, are trei componente
- Consumul comun
Consumul comun este distribuit tuturor apartamentelor dupa suprafata utila si este format din consumul calculat pentru tevile aflate in subsol si radiatoare aflate in parti comune (casa scarilor, uscatorii, spalatorii, etc).
Pentru a determina consumul comun, se inventariaza toate tevile si corpurile de incalzire aflate in parti comune, se coreleaza informatiile colectate cu eventualele izolatii aflate pe tevi si in plus, se monteaza un repartitor de costuri, numit repartitor comun.
2. Consumul colanelor de trecere din apartamente
De regula, prin fiecare apartament trec niste coloane verticale, care alimenteaza radiatoarele. Aceste coloane ajuta la confortul termic in incaperile pe care le traverseaza si evident, au un consum care se regaseste in contorul de bransament.
Pentru a determina consumul acestor coloane, acestea se inventariaza si se corecteaza cu eventualele izolatii, apoi, in functie de consumul repartitorului comun, se determina pentru fiecare apartament consumul aferent coloanelor de trecere.
3. Consumul radiatoarelor din apartamente
La montajul repartitoarelor de costuri pentru incalzire, se inventariaza fiecare corp de incalzire si se noteaza materialul constructiv (otel, fonta, aluminiu) si tipo-dimensiunea caloriferului. Aaceste elemente se introduc obligatoriu in programul de calcul al prestatorului de servicii si unitatile inregistrate de repartitor se coreleaza cu aceste date.
In programul de calcul se mai realizeaza niste corectii in functie de numarul de pereti exteriori ai incaperii si pozitionarea acesteia (de exemplu, deasupra unor ganguri neincalzite si cele pozitionate la ultimul etaj).
Astfel, consumul final, poate diferi fata de unitatile inregistrate pe repartitor in functie de elementele descrise mai sus. Obligatoriu, radiatorul trebuie sa fie dotat cu un robinet cu termostat, astfel incat utilizatorul sa aiba posibilitatea sa regleze temperatura acestuia in functie de necesitati si temperatura de afara.
Repartitoarele mai moderne, cum sunt cele de la DPS, sunt dotate cu doi senzori, astfel incat un senzor inregistreaza temperatura din punctul in care este montat pe radiator, iar un alt senzor verifica temperatura din incapere. Astfel, tinand cont ca temperatura de la pozitia de montaj poate fi similara intre doua radiatoare, insa daca un radiator e partial infundat, ori nu este aerisit corect si nu va incalzi pe toata suprafata, temperatura din incapere va fi mai mica, motiv poentru care un repartitor inteligent va detecta acest lucru si va inregistra unitati diferite.
Nota de calcul individuala
Pe langa centralizatorul cu consumurile fiecarui apartament, inmanat asociatiei de proprietari, fiecare locatar va primi si o nota de calcul individuala in care se regasesc cele trei componente care formeaza consumul total pentru fiecare apartament.
repartitoarele nu au regim metrologic,deci sint ilegale,programele de calcul nu au agrement tehnic de la o institutie abilitata INCERC,BRML
De ce este obligatoriu robinetul cu termostat? Existenta unui robinet simplu sau a unuia cu termostat ar trebui sa fie la latitudinea proprietarului – tine de comoditatea fiecaruia daca vrea sa regleze temperatura manual sau oprin comanda .
daca ai alta sursa de caldura repartitoarele inregistreaza ca si cum ar fuctiona caloriferul ma refer la cele din interior ,repartitor de caldura am pe casa scari mai trebuie montat si interior