Repartitorul de caldura este descris pe Wikipedia intr-un mod in care, dupa opinia noastra, genereaza si mai multa confuzie despre acest dispozitiv.
„Repartitorul de costuri nu este prevăzut în anexele Directivei 2004/22/CE privind mijloacele de măsurare”, „Nu există noțiunea de „repartitor comun” în Standardul românesc SR-EN 834: 2002″, „Repartitoarele de costuri de căldură sunt dispozitive (nu aparate de măsură)”
Am putea descrie un obiect, sa zicem o furculita, prin a explica ceea ce credem noi ca nu este, insa cat de mult am ajuta persoana careia i-am descrie obiectul?
Hai sa o luam punctual:
„Repartitorul de costuri nu este prevăzut în anexele Directivei 2004/22/CE privind mijloacele de măsurare” – Nici aparatele de numarat bani nu se gasesc acolo, nici dispozitivile acelea pe care le folosesc insotitoarele de zbor peentru a numara pasagerii, si multe alte dispozitive nu sunt prevazute in anexele mentionate. Si? Care ar fi ideea? Ar trebui sa contestam toate acele aparate? Ori sa nu le utilizam deloc?
„Nu există noțiunea de „repartitor comun” în Standardul românesc SR-EN 834: 2002″ – Nici notiunea de Gigacalorie. Exista in schimb notiunea de repartitor comun in Ordinul 343/2010 emis de ANRSC. Si? Care ar fi ideea? Daca standardul nu prevede Gigacaloria, ar trebui sa contestam factura de energie termica? Ar trebui sa ignoram norme tehnice aparute ulterior standardului, care vin in completarea acestuia? Ori ce incearca oare sa spuna autorul?
„Repartitoarele de costuri de căldură sunt dispozitive (nu aparate de măsură)” – Asta parca am stabilit-o in primul punct.
Asa cum am explicat in articolul precedent, contorul de apartament pentru energie termica sau centrala termica de apartament presupune o investitie majora si un deranj pe masura. Ce ar trebui sa faca cei care nu-si permit astfel de investitii, ori nu vor deranjul? Ar trebui sa accepte distributia costurilor pentru caldura dupa numar de persoane, suprafata apartamentului, ori dupa un criteriu arbitrar ales de niste persoane din asociatie, desi calorifere difera de la apartament la apartament? Pentru ca distributia dupa suprafata utila, numar de persoane sau lungimea siretului e prevazuta ca mijloc de masura in anexele Directivei 2004/22/CE?
Nu e mai rezonabil sa se tina cont la distributia costurilor pentru caldura de temperatura caloriferelor, temperatura camerei, dimensiunea caloriferelor si a tevilor? Nu, dupa parerea unora, pentru ca le place lor sa enumere ceea ce cred ca nu este ceva si, probabil, din punctul lor de vedere, pentru „fraierii” care nu-si permit investitii, e mai bine sa decida altii cat platesc la caldura si nu trebuie sa-si poata controla consumul, respectiv costul.
Ma intreb cum ar fi daca in benzinarie, ar decide cineva aleatoriu cat trebuie sa plateasca acesti enumeratori de „NU”, pe motiv ca pompa de combustibil nu e prevazuta ca mijloc de masura in anexele Directivei 2004/22/CE.
P.S. DIRECTIVA 2014/32/UE privind armonizarea legislației statelor membre referitoare la punerea la dispoziție pe piață a mijloacelor de măsurare, abroga Directiva 2004/22/CE. 🙂
Este o inventie cu ajutorul careia se poate fura legal !
Cum vi se pare mai corecta distributia costurilor pentru caldura pe apartamente?
Ok